Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței: este cel mai important obiectiv turistic al orașului Sighetu Marmației (aflat în apropierea primăriei municipiului). Fosta închisoare, transformată într-un memorial al durerii, a fost pusă în anul 1995 sub egida Consiliului Europei. Primele săli ale muzeului au fost inaugurate în 1997, an în care Memorialul a fost declarat “ansamblu de interes național”, totodată fiind recunoscut drept cel mai important proiect dedicat de societatea civilă reconstituirii și analizei trecutului comunist, unic în țările est-europene.

Muzeul Satului Maramureșean (în aer liber): este constituit ca o rezervație de monumente de arhitectură țărănească, urmărindu-se recrearea unui sat cu specific zonal, cu case și gospodării grupate pe principalele subzone ale Maramureșului istoric.

Muzeul Etnografic al Maramureșului: situat în centrul orașului Sighetu Marmației, în clădirea care azi găzduiește cinematograful. În muzeu se pot vedea obiecte folosite de-a lungul timpului în ocupațiile de bază din zona Maramureșului. De asemenea sunt expuse icoane pe sticlă și lemn, piese din portul popular, măști și costumații, purtate cu ocazia datinilor din preajma sărbătorilor de iarnă.

Casa memorială Elie Wiesel: În această casă din Sighetu Marmației și-a trăit primii 15 ani din viață, laureatul premiului Nobel pentru Pace, cunoscutul romancier, dramaturg, eseist și memorialist Elie Wiesel. În anul 1944, Elie Wiesel, împreună cu familia și cu alți 38000 de evrei maramureșeni, au fost deportați de către regimul hortyst și nazist, în lagarele de concentrare de la Auschwitz, Birkenau, Buchewald și altele. În august 2002, porțile acestei case memoriale sunt deschise de însuși Elie Wiesel.