+

De ce sa vizitezi Maramuresul?

 

Întreaga regiune a Maramureşului este un “muzeu deschis”, cunoscută pentru stilul de viaţă neschimbat şi pentru satele şi bisericile din lemn bine păstrate. Probabil că este una din cele mai bine cunoscute regiuni ale României – dar nu foarte mult vizitată.
    Aflat în nordul României, Maramureşul este un colţ al Europei foarte puţin cunoscut. În mijlocul unui relief deluros şi a unor văi bogate, trăiesc oameni, iar majoritatea încă urmează stilul de viaţă agrar tradiţional. Viaţa lor poate părea grea şi simplă – şi chiar este – o luptă milenară împotriva vremii, pentru a cultiva recolte, pentru a creşte animale, pentru a lucra din zori până în seară fără multele conforturi mecanicizate şi electronice pe care noi le credem esenţiale.

Dar această viaţă se poate răsplăti prin simplicitatea pe care o arată fiecare zi de muncă, iar familia şi prietenii garantează că adesea se pot găsi motive de sărbătoare. Sărbătorile sezoniere, precum Crăciunul, Paştele sau alte sărbători locale şi nunţi, şi-au păstrat valoarea de a rupe rutina zilnică, de a petrece mai multe zile la rând şi acest lucru se face cu plăcere.


    Oamenii din Maramureş, moroşenii, sunt foarte ospitalieri, întotdeauna gata să-şi primească vizitatorii în casele lor, să ofere un pahar de horincă, băutura locală distilată, făcută din prune sau mere. Ospitalitatea lor este faimoasă, aşa cum e şi plăcerea de a socializa cu prietenii, dar şi cu vizitatorii. Acest fapt face din Maramureş un loc „uşor” şi interesant de vizitat, pe lângă faptul ca oamenii şi-au păstrat tradiţiile poate mai bine decât orice altă comunitate română, încă purtând costumul popular, ţesându-şi textile, sculptând obiecte din lemn şi tot aşa.


    Satul tradiţional a fost în totalitate construit din lemn, toate casele, şurele, şoproanele, gardurile, porţile şi bisericile cu acoperişuri din şindrilă. Încă mai există câteva sate foarte bine păstrate care supravieţuiesc în armonie cu natura înconjurătoare, cu câmpii, păşuni, pajişti, livezi şi păduri. Astăzi, multe dintre clădiri sunt făcute din cărămidă, piatră sau beton, iar acoperişurile – din fier încreţit. Din fericire, dimensiunea clădirii este încă mică, iar structura satelor nu s-a schimbat de-a lungul timpului. Cel puţin porţile înalte sunt încă sculptate şi ridicate înaintea caselor ca întotdeauna.


    Zona Maramureşului are o foarte bogată ofertă turistică. Regiunea acoperă totul, de la excursii pe munte şi sporturi extreme la turism cultural şi religios, după preferinţele fiecăruia şi în funcţie de anotimp.
    Un iubitor al naturii, cu siguranţă va iubi peisajele montane şi ale văilor, care lasă orice turist fara respiraţie. In aceasta regiune gasim mai mult de 30 de zone naturale protejate, pajişti line, pline de iarbă în timpul verii şi de zăpadă în timpul iernii, munţi acoperiţi de păduri veşnic înverzite, toate se oglindesc în ape limpezi, de cristal, întinse pe toată regiunea.


    Indiferent de anotimp, aceste locuri au magia şi farmecul lor special. Natura este generoasă și oferă posibilităţi extraordinare pentru recreare. Se pot face excursii pe văile apelor, cât şi prin munţi. Excursioniştii se vor bucura să afle că Maramureşul are o reţea complexă de marcaje forestiere şi de cărări marcate, care oferă privelişti minunate ale satelor şi ale peisajelor incredibile: lacuri mici, cascade, peşteri, rezervaţii naturale, faună rară.


    O altă atracție deosebită o reprezintă Bisericile din Lemn din Maramures, exemple unice care combină stilul gotic cu tradiţionala construcţie din lemn. Cele mai multe din aceste clădiri au fost construite în timpul secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea, în locul bisericilor vechi care nu mai existau. Cele prezente sunt făcute din buşteni groşi, sunt destul de mici, întunecate în interior şi pictate cu scene biblice. Trăsăturile principale sunt turla înaltă deasupra intrării şi acoperişul masiv care pare să micşoreze corpul principal al edificiului. Au fost adăugate în Lista Internaţională a Moştenirilor Culturale a UNESCO în 1999.
    De ce această regiune este considerată unică şi cei care au fost acolo doresc să se întoarcă? Răspunsul – un amestec de trei lucruri: peisaje incredibile, oameni cinstiţi şi simpla civilizaţie a lemnului, cu faimoasele biserici ale căror turle se pot vedea de departe. Natura, oamenii, casele şi bisericile sunt legate spiritual şi au menţinut această legătură până în prezent.