Monumentele Maramuresului sunt fara îndoiala monumente ale neamului romanesc. Daca Moldova si Tara Romaneasca au dat tarii splendide edificii durate în piatra — cetati de aparare, constructii civile, manastiri — Maramures si-a lasat amprenta pe pamantul strabun prin constructiile în lemn: case, acareturi gospodaresti, edificii de cult, mori.
Se mai pastreaza în zona vestigii ale trecutului istoric zbuciumat, semne ale perenitatii neamului nostru.

Amintim ruinele resedintei voievodale a Bogdanestilor de la Cuhea (Bogdan Voda), de pe valea Izei, unde în urma dezvelirilor arheologice au iesit la iveala zidurile incintei si elemente care permit descifrarea tehnicilor de constructie în lemn specifice epocii.
Casele de la finele secolului al XVII-lea si de pe parcursul celui de-al XVIII- lea, preluand si pastrand modele mai vechi, sunt dovezi de netagaduit privind cultura si civilizatia stramosilor nostri. Asemenea case am identificat în aproape toatei localitatile maramuresene.

Un numar de 22 constructii poarta inscriptii si datari certe din perioadele amintite; din aceeasi perioada, mai exista în zona 56 case-monument, realizari deosebite din punct de vedere artistic si tehnic. Majoritatea monumentelor datate au intrat în patrimoniul muzeelor (Bucuresti, Cluj-Napoca, Sibiu, Baia Mare, Golesti si Sighetul Marmatiei).
Amintim casa Iurca din Harnicesti, casa Lazar din Giulesti, fosta scoala confesionala din Barsana (secolul al XVIII-lea — astazi muzeu satesc), monumentele de la Dragomiresti, Botiza, Ieud, Bogdan Voda (casa lui Deac Vasile-Mosu — secolul al XVIII-lea), Salistea de Sus si Sacel. Pe valea Borsei si a Viseului s-au conservat mai putine monumente.

Zona Maramuresului este reprezentata de monumente de arhitectura in lemn. Daca vrei sa o vizitezi, nu uita sa-ti cauti Cazare Maramures mai intai!

Referindu-se la monumentele de arhitectura din Transilvania, Paul Petrescu constata ca „Mestesugul si arta pe care mesterii din nordul Transilvaniei le-au pus în construirea caselor si a acareturilor se regasesc si la bisericile edificate de-a lungul multor veacuri de vestitii mesteri.

Se stie ca pe tot acest teritoriu se gasesc unele din cele mai interesante constructii religioase de lemn nu numai din tara noastra, ci din întreaga Europa. Bisericile din lemn maramuresene si-au castigat de mult o faima binemeritata atat în randul specialistilor cat si în cel al publicului larg din multe tari ale lumii. Ele reprezinta fara îndoiala una din culmile artei de a construi în lemn de pe continentul nostru. Pentru noi, aceste admirabile edificii prezinta un interes cu atat mai mare, cu cat ele se leaga nemijlocit de arta constructiilor taranesti romanesti, unitatea casei si a bisericii, din punct de vedere arhitectonic, fiind o dovada a marii vechimi a artei de a construi pe teritoriul romanesc, lucru posibil numai în tinuturi cu o straveche populatie sedentara legata de pamantul ei”.